Leren door meedoen! Kansen voor spel in dagelijkse routines.

Inhoud van deze cursus

Vanaf de allereerste dag uit hun leven worden kinderen in al bestaande culturele praktijken met alle daarin voorkomende activiteiten zoals communiceren, verschonen, eten, naar bed gaan… opgenomen. Kinderen doen van jongs af aan graag mee in deze activiteiten en bij dit meedoen komen ze steeds nieuwe leerbehoefte op het spoor. Er zijn kennis en vaardigheden nodig om nog beter mee te kunnen doen in de wereld. Zo wil Kato bijvoorbeeld de was netjes opvouwen om in de kast te doen. De professional creëert kansen voor ontwikkeling. Veel van deze kansen liggen voor het oprapen in de dagelijkse routines van de Kinderopvang, Peuterspeelzaal, Voorschool en Kleutergroep.
In deze cursus kijken we om welke kansen het gaat en hoe je die optimaal kunt benutten.


Dit ga je leren

  • Zicht krijgen op dagelijkse routines in jouw praktijk
  • Dagelijkse routines zien als kansen voor een rijk activiteitenaanbod
  • Zicht krijgen voor de rol van alle kinderen in dagelijkse routines
  • Dagelijkse routines zien als kansen voor ontwikkeling

Zo gaan we te werk

Samen met de nascholer ga je twee dagdelen in jouw praktijk aan de slag rond ‘ Kansen voor spel pakken en aangrijpen in dagelijkse routines’.

Dagdeel 1
We inventariseren de dagelijkse routines uit jouw praktijk en kijken wat jouw rol is in deze routines en wat de rol van kinderen kan zijn. We oefenen daarmee direct op de werkvloer en leggen de ervaringen op beeld vast. Het beeld gebruiken we om te reflecteren op de activiteit. We maken een plan van aanpak dat je uitvoert in de praktijk. Over bevindingen, vragen en kwesties is er een mailcontact met de nascholer.

Dagdeel 2
Vooraf mail je je persoonlijke leervraag naar de nascholer. Deze leervraag staat centraal tijdens het tweede bezoek van de nascholer.
Samen bespreken we de leervraag en verbinden deze aan jouw praktijk. We oefenen op de werkvloer en leggen de ervaringen op beeld vast. Het beeld gebruiken we om te reflecteren op de activiteit. We maken een plan van aanpak waarmee je verder aan de slag kunt.


Tijdsinvestering

Twee dagdelen van drie uren = 6 uren


Locatie en tijden

De nascholing vindt in jouw eigen praktijk plaats.
In overleg bepalen we de data.

Onze locaties

Inschrijvingen

Reserveer deze cursus voor u en/of uw collega's
Op locatie
In overleg

Ik wil mij als particulier inschrijven


x cursisten (€ p/p) + x certificering (€ p/p)


Totaalprijs

Het verzenden kan even duren!

U ontvangt een ontvangstbevestiging per e-mail


Blijf op de hoogte van nieuws